Entlebucher Sennenhond

Rasgroep van de Entlebucher Sennenhond


De Entlebucher Sennenhond behoort tot de Rasgroep "Pinschers en Schnauzers". Rasgroep 2, pinschers, snauzers, molossers en sennenhonden.

Geschiedenis van de Entlebucher Sennenhond


De 'Entlebucher' is de kleinste van de vier Zwitserse Sennenhonden. Hij komt oorspronkelijk uit Entlebuch, een dal in de kantons Luzern en Bern. De eerste beschrijving ervan onder de naam 'Entlibucherhund' stamt uit 1889. Nog lang daarna wordt geen onderscheid gemaakt tussen de Appenzeller (een formaat groter) en de Entlebucher Sennenhond.

In 1913 worden op de hondententoonstelling in Langenthal vier exemplaren van deze kleine drijfhond met korte staart aan Professor Heim, de grote beschermer van de Zwitserse Sennenhondenrassen, voorgesteld. Op basis van de keurverslagen worden zij als vierde Sennenhondenras in het Zwitserse hondenstamboek ingeschreven. De eerste standaard werd echter pas in 1927 opgesteld.

Op 28 oktober 1926 wordt op initiatief van dr. B. Kobler de Schweizerischen Klubs fuer Entlebucher Sennenhunde opgericht en hiermee neemt ook de fok van raszuivere honden en de bevordering van het ras een aanvang.

Zoals blijkt uit het geringe aantal inschrijvingen in het Zwitserse hondenstamboek ontwikkelt het ras zich slechts langzaam. Toen men tot de ontdekking kwam dat de Entlebucher naast de aangeboren eigenschappen als levendige en onvermoeibare drijfhond ook een uitstekende gebruikshond was werd het ras opnieuw ontdekt. Op dit moment - hoewel het ras nog niet groot is - zien steeds meer mensen de Entlebucher als een energieke en fantastische familiehond.

Karakter van de Entlebucher Sennenhond


- Levendig, temperamentvol, zelfverzekerd en onbevreesd.
- Tegenover bekenden goedmoedig en aanhankelijk
- Tegenover vreemden iets wantrouwend
- Onomkoopbare waker, opgewekt en leergierig
- Zeer vriendelijk voor kinderen.

Rasstandaard van de Entlebucher Sennenhond


- Ras: Entlebucher Sennenhond
- Oorsprong: Zwitserland
- Gehouden als: Waak en gezinshond
- Grootte: Reuen 44-50 cm en teven 42-48 cm
- Gewicht: 22-32 kg
- Kleur: Zwart met roestbruine en witte aftekeningen
- Vachtsoort: Korte, dichte, stugge en glanzende bovenvacht met een fijne ondervacht
- Gem. Leeftijd: 11-13 Jaar.

Introductie:


De Entlebucher Sennenhond is een prachtige, middelgrote, van oorsprong Zwitserse hond. In het Alpengebied werd de hond gebruikt voor het hoeden van het vee en het bewaken van het erf.
Later, in het midden van de twintigste eeuw, werd de hond vanwege zijn bijzondere eigenschappen als gezelschapsdier en familiehond gehouden. Wie voor een Entlebucher Sennenhond kiest, krijgt een levendige, zelfverzekerde en intelligente huisgenoot. De Entlebucher is ook een fantastische 'kinderhond'. Het hoeden (beschermen) van de kleinsten zit de hond in het bloed.
Met zijn mooie tekening, zijn stabiele karakter, eigenzinnigheid en levenslust is het een mooie karakteristieke hond voor buitenleven!

Raskenmerken:


- Middelgrote, compact gebouwde hond, die iets langer is dan hoog.
- Driekleurig zoals alle Sennenhonden.
- Opgewekte, schrandere en vriendelijke gelaatsuitdrukking.

Belangrijke grootte en verhoudingen:


- Schofthoogte reuen: 44 - 50 cm (limiet 52 cm).
- Schofthoogte teven: 42 - 48 cm (limiet 50 cm).
- Verhouding schofthoogte - romplengte: 8 : 10.
- Verhouding snuitlengte - hersenschedellengte: 9 : 10.

Beharing:


- Aard van het haar: Stokhaar Dekhaar kort, stevig aanliggend, hard en glanzend. Dichte onderwol.
- Kleur van het haar en aftekening: Typische driekleur. De hoofdkleur is zwart met zo symmetrisch mogelijke geel- tot roestbruine en witte aftekeningen. De geel- tot roestbruine aftekeningen bevinden zich boven de ogen, aan de bakken, aan de snuit en de keel, aan de zijkanten van de borst en de vier poten. Bij deze laatsten ligt het geel- tot roestbruin tussen het zwart en het wit.
- Onderwol: donkergrijs tot bruinachtig.
- Witte aftekeningen: Goed zichtbare smalle witte bles die van de bovenschedel zonder onderbreking doorloopt over de neusrug en die de snuit geheel of gedeeltelijk kan omvatten. Wit vanaf de kin over de keel, zonder onderbreking tot aan de borst. Wit aan alle vier de poten. Ongewenst, echter getolereerd: kleine witte nekvlek (niet groter dan ongeveer een halve handpalm).

Bij een lange staart is een wit puntje gewenst.

Keuring:


Bij de keuring worden de honden nauwkeurig op een groot aantal punten beoordeeld. Die punten zijn ook bij het fokken van de honden van groot belang, juist om het ras zuiver te houden. Hier onder zijn de kenmerken van de bouw: hoofd, schedel, aangezicht, ledematen, gangwerk, beharing, tekening gedetailleerd beschreven.

Rasverenigingen van de Entlebucher Sennenhond


Nederland:


Entlebucher Sennenhonden Vereniging Nederland. (ESVN). Erkend door de Raad van Beheer.
www.esvn.nl

Andere landen:


BKZS - Belgie
SSV - Duitsland
VSSO - Oostenrijk
AFBS - Frankrijk
NEMDA - USAHome.Historie
Icons..
...