Bierbrouwen

Omdat we beiden, mijn zoon en ikzelf, wel van bier houden, hebben we besloten dat we zelf ook bier thuis kunnen gaan brouwen..... Als voorbereidingen daar toe hebben we enkele boeken uit de bibliotheek geleend, en ook hebben we de diverse fora afgestruint (www.hobbybrouwen.nl). Door het lezen over bier en proeven is de zin om zelf een biertje proberen te brouwen nog meer toegenomen. Niet onbelangrijk: het brouwproces is interessant, en klussen / dingen maken/ontwerpen is ook erg leuk. Vooral als er iets tastbaars uitkomt. Hoe moeilijk kan het zijn ???? De theorie is nu wel duidelijk, de praktijk test zal het leren. Wat blijkt; Voornaamste zaak om op te letten:

Hygienisch werken, en de apparatuur vooraf goed ontsmetten.

De websites (zie : links) geven goede informatie over wat nodig is, welke apparatuur, als beginner, en welke methoden te volgen. Als echte beginners hebben we besloten , in july/augustus 2012 ons eerste brouwsel te brouwen in de eigen "familiebrouwerij", te beginnen met een kant en klaar blik brouwpakket van BREWFERM; "Gallia" een bovengegist bier. Dit om een idee te krijgen van de moeilijkheidsgraad, en het resultaat wat we kunnen verwachten.

Her en der ben ik al wat gereedschappen aan het sprokkelen, echter het is veel leuker zelf gereedschappen te maken

Als dit resultaat naar wens is ( en opgedronken... 10l !) gaan we ons beraden op het echte brouwen, om vanaf het "begin"te starten met een (Brewferm) mout-pakket.

Thuisbrouwer

Een thuisbrouwer, hobbybrouwer of amateurbrouwer is iemand die thuis bier brouwt. Thuis kan hier ook de schuur in de tuin betekenen. In Nederland is het pas sinds de jaren 80 wettelijk toegestaan om thuis als hobby bier te brouwen. Sindsdien zijn er talloze brouwverenigingen opgericht waar men kennis en recepten uitwisselt.

Het bier-brouwprocess

In essentie wordt zetmeel via suikers omgezet naar alcohol en CO2. De zetmeelbron is GERST. Via enzymen worden de zetmelen omgezet in Sachariden.

Mono-Sachariden: glucose en fructose

Di-Sachariden: maltose ( = 2* glucose) en saccharose ( = glucose + fructose)

Poly-Sachariden: Amylose ( = poly-glucose)


Water is pas echt lekker als het door de brouwerij is geweest....


Home.Historie
Icons..
...